Erdei iskola

HOL??
Erdei iskolánkat a Börzsöny különböző szálláshelyein valósíthatjuk meg. Elsődleges helyszínek a Kismaros – Királyrét – Kóspallag háromszögben lévő turistaházak, fogadók, minősített erdei iskola szálláshelyek. Mindenkinek az egyéni igényeihez ajánlunk szálláshelyet, modulokat és programokat.

HOGYAN?
A diákok ismerkedve a természettel felfedezik annak sokszínűségét. Élményszerű tanulást biztosítunk személyes tapasztalással, a figyelem felkeltésével, vizsgálódások lehetővé tételével. Környezetük megtapasztalásával tanulóink jártasságot szereznek a természet önálló megfigyelésében. Az ökológiai összefüggések megismerésével megszerzik azokat az alapokat, amelyek biztosítják a későbbi természettudatos gondolkodásmódot.

KIVEL?
Foglalkozásainkon és tanösvényeinken elhivatott szakemberek, pedagógusok, erdészek, és vadgazdák vezetgetik a gyerekeket erdők – mezők, patakok életközösségeinek gyönyörű világába. Az oktatást élő állatok, diaanyag, bemutatótárgyak, kellékek segítik. A gondos felügyelet és a tartalmas foglalkozások feltételei adottak. A természetes környezetben elsajátított ismeretek az iskolai tananyag megértését, elmélyítését segítik.

MIKOR?
Egész évben lehetséges, de az erdei iskolák általában a márciustól-június közepéig, valamint szeptembertől-novemberig tartó időszakban zajlanak.

Ajánlat 5 nap 4 éjszakás erdei iskola programjának szervezéséhez

1. nap de.: Megérkezés, elhelyezkedés, csapatok kialakítása (csapatvezető, csapatnév választása)
du.: Ismerkedés, bevezetés a tananyagba. A Börzsöny állat és növényvilágának, valamint a Duna – Ipoly Nemzeti Park természeti értékeinek bemutatása. Hol is vagyunk most? Dia anyag. 1,5 óra
Vacsora előtt: témafüzet vezetése

2. nap de: Vízvizsgálat. Tudományos pancsolás a patakban. 1,5 óra
Du.: Ismerkedés erdő-mező élővilágával. /Fogazatok, koponyák, szőrmék, agancsok, agyarak segítségével/. Élőhely, táplálkozás, szaporodás, fajismeret. 1,5 óra
Vacsora előtt: témafüzet vezetése
Este: Éjjeli túra. Tájékozódás az éjszakai erdőben, az éjjeli erdő hangjai. 2 óra


3. nap de: Erdei bemutató séta (tanösvény) ahol a gyerekek megismerkedhetnek az erdőben való viselkedéssel, vadgazdálkodás létesítményeivel, vadnyomokkal, vadjelekkel és a börzsönyi erdő jellegzetes növényvilágával, gyógynövényeivel. 3 óra
Du.: Gyakorlati ragadozómadár-védelmi program. (solymászat) Madaraink védelméről, valamint, élőhely, táplálkozás, testfelépítés, szaporodás.
Vacsora előtt: témafüzet vezetése

4. nap: Egész napos nagy erdei túra. Királyrétig erdei kisvasúttal. (hideg csomag)
Vacsora előtt: témafüzet vezetése

5. nap de.: Íjászat. Az íjak történelmi kialakulása, típusai, és a velük való vadászat. Utána lövészet. 1,5 óra
Összegző vetélkedő.

Programok ára.: 400-800,- Ft/fő/program.